19-06-14

De rooie rode duivels kunnen mijn kloten kussen

duivels.devils.rooie.jpg

Straatkinderen verdwijnen in voorbereiding op de wereldbeker voetbal

26 februari 2014


Documentairemaker Marijn Poels publiceerde een zes minutenfilm op internet over de misstanden rondom de verdwijning van straatkinderen in Rio de Janeiro. Met zijn korte internet film wil hij de discussie over de schrijnende situatie van de straatkinderen en de straffeloosheid aanwakkeren. Poels: “Deze film is een serieuze voorbode voor wat er de komende maanden nog gebeuren gaat in Rio.”

De deelstaat Rio de Janeiro kent vier vermoorde en acht vermiste kinderen per dag. Een totaal van twaalf kinderen die dagelijks verdwijnen. Dat blijkt uit een rapport van het IBGE (Demografisch Instituut voor Statistieken) uit augustus 2013.

De stad Rio de Janeiro is statistisch gezien een agressieve metropool. Vooral in de krottenwijken (de favela’s) waar drugsbendes het vaak voor het zeggen hebben. Veel kinderen komen om in het drugsgeweld tussen de rivaliserende bendes. Maar dat er zoveel kinderen per dag verdwijnen is misschien wel de meest opmerkelijke publicatie op de website van het IBGE. Waar zijn ze gebleven? Wat is er met ze gebeurd? Het stadsbestuur wil of kan het niet zeggen.

Want de stad wil zich momenteel juist positief in de wereldschijnwerpers werpen. Het Wereldkampioenschap Voetbal en de Olympische Spelen staan immers voor de deur. Het zijn de goudgele stranden, de samba en het Christusbeeld op de 710 meter hoge Corcovado-rots waarmee de metropool zich presenteert. De propaganda-machine koketteert met een ongekende X-factor en heeft als taak duizenden toeristen en sportfans naar de stad te trekken. En daarvoor mag niets, maar dan ook niets in de weg staan.

In de schaduw van de stadspropaganda ontpopt zich een cultuur van sociale apartheid. Het stadsbestuur wil af van de duizenden straatkinderen. Het gros is de favela’s ontvlucht. Door de aanhoudende armoede of het drugsgeweld belanden deze kinderen op straat.

Maar Rio de Janeiro wenst geen openlijke straatarmoede meer te zien. Om een beeld van een moderne metropool te creëren en de toerist een veilig gevoel te geven. Het stadsbestuur heeft hiervoor een speciale eenheid in het leven geroepen: de Ordeschok. Deze gewapende politie-eenheid trekt er vooral ’s nachts op uit met geweren, knuppels en traangas om straatkinderen te verjagen en op te pakken. Ze worden afgevoerd naar speciale gesloten instellingen of komen terecht in jeugdgevangenissen. Wat er daarna met de kinderen gebeurt, is niet bekend.

http://www.dewereldmorgen.be/blogs/marijnpoels/2014/02/26/straatkinderen-verdwijnen-in-voorbereiding-op-de-wereldbeker-voetbal

18:56 Gepost door slaapkamer-expert in Actualiteit, België, rode duivels, rooie duivels, voetbal | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-06-14

Dakloos door de schuld van de overheid

dakloos.jpg

Als men in Borgerhout (Antwerpen) komt wonen, moet men meer dan 2 maanden wachten vooraleer de gemeentelijke administratie voor een adresverandering en een nieuwe identiteitskaart heeft gezorgd.

Gevolg hiervan is dat men problemen krijgt met zijn administratie en alles in het honderd loopt.

Door het geknoei van de administratie, worden veel mensen dakloos.

18:58 Gepost door slaapkamer-expert in Actualiteit, België, Dakloos, overheid, schuld | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

03-06-14

Sociale huurwoningen worden onbetaalbaar

afbraak.jpg

'Sociale huurwoningen niet meer te betalen' schreef Michael van Helden op 30.8.2012...

Sinds 2011 laat de Nederlandse overheid toe dat de huur voor nieuwe huurders van sociale huurwoningen met 120 euro per maand kan verhoogd worden.  Daardoor kunnen de mensen met lagere inkomens die zich geen gewone huurwoning kunnen permiteren, ook geen sociale huurwoning meer bekomen.

Deze trend zet zich ook in België door.

Iemand die werkzoekende is of over een zogenoemd vervangingsinkomen beschikt dat nauwelijks voldoende is om mee rond te komen, en die jarenlang op een wachtlijst voor het bekomen van een sociale woning stond, heeft geen financiële middelen meer om een sociale woning te betalen.

Ook in België rijzen de huurprijzen de pan uit en de Belgische regering voert een politiek die uitsluitend in het belang is van de bezitters van woningen.

Het is onbegrijpelijk dat de Sp.a (Vlaamse socialistische partij) die voortdurend op een felle manier tegen de sociale afbraak keert, niet gepleit heeft voor een huurcontrole.  

Het aantal daklozen in België neemt elk jaar toe omdat de minder-begoeden geen huurwoning of sociale huurwoning meer kunnen betalen.

http://www.huur.nl/huren/wonen/sociale_huurwoningen_niet_meer_te_betalen.asp